Poze Brașov.
Imagini din călătorii şi din Braşov!

CV Meu Mai multe

Vulcanii Noroiosi de la Berca ,Judetul Buzau

Vulcanii  Noroiosi de la Bercala Paclele Mari si Paclele Mici (la 12 km de Berca) au fost descoperiti de francezul H. Cognand, in 1867, cu ocazia unor prospectiuni petroliere. In anul 1924, aceasta zona a fost declarata rezervatie naturala.
Vulcanii noroiosi sunt de fapt cratere in miniatura. Gazele naturale aflate la mai mult de 3000 metri adancime, in drumul lor catre suprafata, intra in contact cu panza freatica si solul argilos.

Astfel, datorita noroiului aruncat afara odata cu gazele, la suprafata se formeaza - vulcani noroiosi - conuri de diferite marimi. Acestia se intind pe circa 30 ha si reprezinta un fenomen unic in Romania.
Conurile vulcanilor nu depasesc 8 metri, iar craterele acestora prezinta in varf mici lacuri care, datorita gazelor, par a clocoti. “Lava” - noroiul prelins pe versantii vulcanilor se intareste si formeaza cruste sau, atunci cand emanatiile sunt mai puternice, mareste dinmensiunea craterelor, ajungand uneori sa se uneasca cu cele invecinate.
In total sunt trei zone cu vulcani noroiosi. Datorita straturilor de noroi uscat, locul are aspect selenar. Solul este arid, strabatut de nenumarate santuri mai mici sau mai mari, formate de scurgerea noroiului dupa iesirea din crater.
In cele trei areale cu vulcani noroiosi - Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele (de la) Beciu - configuratia peisajului selenar se schimba de la o zi la alta, permitand doar catorva copaci supravietuirea.

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele Beciu

• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari au suprafata cea mai mare - 22 ha. Se poate ajunge cu masina pana la poarta de intrare in zona vulcanilor.
• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici au o suprafata mai mica - 16,5 ha. La vulcani se ajunge urcand pe jos un deal.
• Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu au suprafata cea mai mica, de 20X40 metri, dar au o activitate mult mai intensa.

Cum ajung

Cu masina:
Varianta 1: DN 10 - Berca - Paclele - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari - Beciu - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu. Intoarcerea se poate face prin Beciu - Policiori - Joseni - Berca - DN 10.
Varianta 2: DN 10 - Berca - Joseni - Policiori - drumul catre Vulcanii Noroiosi, care la un moment dat se imparte:
- la stanga Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si apoi drumul catre Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu
- la dreapta Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici
Varianta 3: DN 10 - Berca - Joseni - Policiori - Beciu - Vulcanii Noroiosi de la Paclele Beciu. De aici se poate cobora la Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici. Se poate continua - Paclele - Berca - DN 10.

No Comments Yet.

Leave a comment